cc header

 

twitter icon

 

facebook icon

אודותינו

מה זה "קריאטיב קומנס"?

קריאטיב קומונס (Creative Commons או CC) הוא ארגון חובק עולם שמטרתו להעניק אלטרנטיבה ראויה למבנה הקיים של דיני זכויות יוצרים באופן שיאפשר ליוצרים לשתף יצירותיהם עם אחרים ולהעניק להם הרשאות רחבות יותר מאלו שמתאפשרות דרך דיני זכויות היוצרים, בצורה קלה, ברורה ובעיקר ללא עלויות.


כך מעודד הארגון יצירה, הפצה ושיתוף של יצירות, בעיקר בפורמט דיגיטאלי ובייחוד ברשת האינטרנט. זאת מתוך הבנה שפורמט המדיה העיקרי היום הוא הפורמט הדיגיטאלי ושיטת ההפצה הדומיננטית היא באמצעות אתרי שיתוף והפצת מדיה באינטרנט ולא בדרכים הקלאסיות והישנות.
בפועל, מושתת המנגנון האלטרנטיבי על רישיונות יחודיים (רישיונות CC) לפיהם רק "חלק מהזכויות שמורות" וזאת בניגוד למנגנון זכויות היוצרים הקלאסי על פיו "כל הזכויות שמורות" מרגע שיצירה נוצרה.
על-ידי שימוש ברישיונות, היוצר יכול להרכיב בעצמו בדרך נוחה ופשוטה את הרישיון, ולקבוע אילו שימושים הוא מרשה לציבור לעשות ביצירה, ואילו לא. כך, ניתנת ליוצר שליטה על אופן השימוש ביצירה מחד ומאידך, מושגת מטרת עידוד היצירה, שיתופה והפצתה.

רישיונות אלו מותאמים לחוק וללשון המקומיים בכל מדינה החברה בארגון. עד כה, לארגון נציגויות ביותר מחמישים מדינות ברחבי העולם וחברי הארגון עמלים להתאים את הרישיונות למציאות המשפטית הקיימת באותה מדינה ולהגביר את המודעות לשימוש ברישיונות בכל דרך אפשרית.

הסניף הישראלי

הסניף הישראלי CC|il הוקם בשנת 2004 בחסות המרכז למשפט וטכנולוגיה באוניברסיטת חיפה.
אוהד מייבלום, בוגר הפקולטה ששימש כעוזר מחקר של פרופסור לסיג, העלה את הרעיון בפני ראשי המרכז דאז (פרופ' אלקין-קורן וד"ר בירנהק) והתניע את תהליך הקמת השלוחה הישראלית.
מאז ועד היום פועל בחסות המרכז למשפט וטכנולוגיה באוניברסיטת חיפה.
עד סוף שנת 2006 מוביל הפרוייקט בישראל היה אלעד וידר, שכיהן בתפקיד מתאם המרכז למשפט וטכנולוגיה. לאחריו, מונו שני סטודנטים למשפטים כמובילי הפרויקט: ליטל לייכטג ונתנאל דוידי. בשנת 2008 הורחב הצוות וכלל בנוסף את רותם מדזיני ומיטל דובדבני (סטודנטים למשפטים) שהובילו יחד את הפרוייקט.
הסניף הישראלי כלל חברים נוספים: מיטל דובדבני, נתנאל דוידי, שי שופט, יונתן הר כרמל, ברי קורש, גיל סיגל, עידו שפירא, ניצן רווה, עדי בראל (אסרף), עידו צ'רנוברודה, באסל ביאעה, אסף בן-לוי.

כיום פעילים בארגון: זהר אידלסון, רותם מדזיני, אלדה אסקלסקי, אורי סבח ודלית קן-דרור.


פעילויות הסניף

עד כה קריאטיב קומנס ישראל שם דגש על שיווק הפרויקט, הטמעת הרעיון האידיאולוגי העומד מאחורי CC, הפצת הרישיונות למשתמשים פוטנציאלים ויצירת קהילה שתממש הן את רעיון עידוד היצירה והשיתוף והן את השימוש הפרקטי ברישיונות.

במסגרת העבודה על פי תפיסה זו, נוצרו קשרים עם גופים שונים כגון: מוזיאון ישראל, הרשות להגבלים עסקיים, NMC, W3C, מפעילי מערכות בלוג באינטרנט, אנשי קוד פתוח בולטים, ארגוני הוראה מתוקשבת, ספריות, עורכי דין ומשפטנים בולטים בתחום, אקדמאים ומומחים לתקשורת ועוד.

ביוני 2007 ערך הסניף הישראלי כנס CC באוניברסיטת חיפה אליו הוזמנו משפטנים, יוצרים, משתמשים קיימים ומשתמשים פוטנציאליים של רישיונות CC. הכנס האיר את עיניהם של רבים וגרר תגובות, שאלות, תהיות ושימוש ברישיונות על ידי רבים עד כה.

בשנים האחרונות התמקדה הפעילות של הסניף הישראלי בתחום החינוך הפתוח. עורך הדין יהונתן קלינגר, העוסק בדיני מידע, לרבות ברישיונות תוכנה ובהגנת הפרטיות, ליווה אף הוא את הפרוייקט. במסגרת פרויקט זה, בין השאר, הועברו הרצאות רבות בבתי ספר שונים ברחבי הארץ וסוכמו פסקי דין שונים העוסקים בשימוש הוגן.

במישור הבינלאומי, מובילי הפרויקט בישראל נטלו חלק בכנס CC שנערך בקרואטיה ב-2007 והעבירו סדנא העוסקת בדרכי פרסום הרישיונות במדינות 'שבתחילת דרכן' במימוש הפרויקט.
בשנת 2008, נערך הכנס הבינ"ל ביפן. גם הפעם זכה הארגון הישראלי לנציגות בכנס, בתחומי החינוך הפתוח, עריכת וידאו ומודלים פתוחים לעסקים. נציגי הסניף הישראלי השתתפו אף בכינוס העולמי של הארגון בפולין שנערך בשנת 2011 ואף בפגישות שונות של CC אירופה שהתקיימו לאורך השנים 2009-2011.


מה עכשיו?

לצד הפעילות השוטפת, העברת ההרצאות בנושר והמענה לשאלות, השאיפה שלנו היא להפוך את החומרים המצויים בבעלות המדינה והממומנים בכספי הציבור לנגישים לציבור. כך גם אנו מנסים להביא להנגשת החומר האקדמי בארץ לכל, עד כמה שניתן. במסגרת זו, הארגון פועל ליצור קשר עם מגוון רחב של גורמים ועם פרטים שעשויים לתרום ב"שחרור" חומרי גלם ומידע מעובד לשימוש ברשת (לרבות חומרי לימוד, מחקרים, מידע מחקרי, ספרים, מאמרים, תזות ועוד) באמצעות שימוש ברישיונות CC.

בנוסף הסניף הישראלי מקיים מחקר בשאלה מהו שימוש מסחרי לאור קשיים בהגדרת מונח זה.


סיוע, מתנדבים ותרומות

אם אתם מזדהים עם הרעיונות ועם הפרויקטים של ארגון שלנו (קריאטיב קומנס ישראל) נשמח שתצטרפו, בכל דרך שתיראה לכם. אנא צרו עימנו קשר!

המרכז למשפט וטכנולוגיה

המרכז למשפט וטכנולוגיה הינו מכון מחקר הפועל לצד הפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה ונותן חסות לסניף הישראלי של קריאטיב קומנס. מטרתו העיקרית של המרכז הינה לעודד פעילות מחקרית בתחומים המשיקים למשפט וטכנולוגיה.
המרכז עורך סדנאות, השתלמויות וימי עיון, וכן מעודד מחקרים מגוונים לרבות בנושא המשפט, הטכנולוגיה והקניין הרוחני, הן על ידי מרצים בפקולטה והן על ידי סטודנטים. למידע נוסף על המרכז לחצו כאן.

 

 

 

אתם כאן: Home דף הבית אודותינו